Nieuwe methode met wormpjes kan teken bestrijden

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben mogelijk een veelbelovende methode gevonden om teken te bestrijden.

Miniscule wormpjes, zogenaamde nematoden, kunnen de teek binnen tien dagen doden. Dat blijkt uit proeven die de universiteit gedaan heeft. “Buiten bestrijdingsmiddelen is er bijna niks dat we tegen teken kunnen doen. Ik denk dat we daarom wel kunnen spreken van een doorbraak”, zegt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

Volgens van Vliet zouden de wormpjes bijvoorbeeld ingezet kunnen worden in recreatiegebieden en bij mensen in de tuin. Er moet nog wel onderzocht worden op welke manier de wormpjes het beste gebruikt kunnen worden, omdat ze normaal gesproken onder de grond leven. Ze zouden dan bijvoorbeeld in een vloeistof gegoten worden die mensen in hun tuin over planten kunnen gieten.

Teken veroorzaken de laatste jaren een steeds groter probleem omdat ze de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. De ziekte kan schade aanrichten op het zenuwweefsel, gewrichten, de huid en het hart.
Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 2500 patiënten daar langdurige gezondheidsproblemen aan overhoudt.

Hierboven is een reportage te zien met de 20-jarige Marjolein uit Scheveningen die al 12 jaar de ziekte van Lyme heeft.

Het laatste nieuws