Nederlandse frisbeeërs klaar voor Europa

Frisbee is populairder dan ooit. En dan bedoelen we niet het simpel overgooien op het strand of op de camping. Het gaat dan over ultimate frisbee, een sport die inmiddels officieel wordt erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Dit weekend vinden in Enschede voorrondes plaats voor de European Ultimate Clubchampionship Finals (EUCF), de Champions League van de frisbeewereld. Twee van de acht deelnemende teams plaatsen zich voor het finaletoernooi dat in oktober in Polen wordt gehouden. Aan de voorrondes in Enschede doen twee Nederlandse teams mee: FC Airborn uit Arnhem en UTKA Ultimate uit Utrecht. Zij strijden tegen vier Duitse teams, de Deense kampioen en de nummer 2 uit België.

“We maken best een goede kans om te winnen. Het zijn twee van de beste teams van Nederland en ze hebben zich onlangs nog versterkt”. weet Ted Beute van de Europese frisbeebond EUF te melden. Het toernooi in Enschede is in de klasse voor gemixte teams. De kwalificaties voor de aparte heren- en damesteams worden een week later in België gehouden.

Een opvallend kenmerk aan ultimate is dat er geen scheidsrechter is. “Dat heeft te maken met het type mens dat ultimate speelt.” Al geeft Ted ook toe dat zo’n systeem niet perfect is. “Het is een utopie om te geloven dat het altijd helemaal goed gaat, maar het gaat in het overgrote deel van de gevallen goed. Teams moeten elkaar ook na de wedstrijd beoordelen op sportiviteit. En het meest sportieve team van een toernooi krijgt een eervolle vermelding.”

 

Het laatste nieuws