‘Moeder ontvoerde kinderen loog iedereen voor’

De gemeente Maastricht, hulpinstanties en de politie hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat een Maastrichtse moeder twee van haar kinderen naar het kalifaat van IS ontvoerde. De vrouw van Tsjetsjeense afkomst nam haar kinderen Luca en Aysha eind oktober vorig jaar mee.

De vrouw loog volgens burgemeester Onno Hoes van Maastricht iedereen voor, zei hij maandag.

Dat maakte het onmogelijk om uitreizen te voorkomen, ook al werden gemeente en andere instanties door de school van de kinderen goed op de hoogte gehouden. “We hebben er bovenop gezeten”, zei Hoes. “Maar als ze iedereen voorliegt is het heel moeilijk erachter te komen wat ze van plan is.”

Bij Kinderbescherming was het gezin niet bekend. Deze dienst doet er alles aan om via kennissen en vriendinnen de moeder ertoe te bewegen de kinderen terug te laten komen, of zelf ook terug te keren.

De moeder heeft nog twee kinderen, maar die heeft ze achtergelaten. Kinderbescherming heeft zich over deze achtergelaten kinderen ontfermd en deze op een veilig adres ondergebracht, zei de woordvoerder. Jeugdzorg begeleidt de kinderen en hun nieuwe gezin. “Deze kinderen missen hun moeder”, zei de woordvoerder. “Ook dat maakt het belangrijk om met de moeder in contact te komen.”

Volgens de Kinderbescherming gaat het om een unieke zaak. “In de meeste gevallen reisden vader en moeder met kinderen af naar het kalifaat”, zei de woordvoerder. “Maar hier reisde de moeder met twee van haar kinderen af zonder toestemming van de vader.”

ANP

Het laatste nieuws