Gabriëlle maakt zich sterk voor Afrikaanse albino’s

Gabriëlle de Graaf uit Soest wil zoveel mogelijk spullen inzamelen voor albino-kinderen in Tanzania. Gabriëlle heeft zelf twee kinderen met de genafwijking en weet dus als geen ander wat het inhoudt.

Voor haar kinderen is het leven met albinisme goed te doen, maar voor de kindjes met albinisme in Tanzania zijn de omstandigheden een stuk slechter. Niet alleen omdat zij zonder bescherming ernstige brandwonden oplopen, maar ook omdat medicijnmannen gevaarlijk voor hen zijn. De medicijnmannen geven veel geld voor ledematen van albino-kinderen, want hun ledematen zouden geluk brengen.

Albinisme is een zeldzame, niet besmettelijke, genetische afwijking waarbij pigment in de huid, haar en ogen ontbreekt. De huid van iemand met albinisme is vaak erg bleek door het ontbreken van het pigment. Hierdoor wordt de huid niet beschermd tegen de zon en  verbrandt deze dus snel, de kans op huidkanker is daardoor vele malen groter. Albino’s hebben bijna altijd slecht tot zeer slecht zicht, omdat ook het netvlies geen pigment bevat. Ook zijn de ogen erg gevoelig voor zonlicht en maken de ogen van mensen met albinisme vaak willekeurige bewegingen.

Om daadwerkelijk iets te doen voor de kinderen met albinisme in Oost-Afrika heeft Gabriëlle een stichting opgericht: Inside the Same. Op allerlei manieren probeert zij geld in te zamelen en in oktober van dit jaar hoopt zij zelf af te reizen naar het Afrikaanse land.

Het laatste nieuws