Astronaut bestuurt auto vanuit ruimte

Bij ruimtevaartlaboratorium ESTEC in Noordwijk rijdt maandag een radiografisch bestuurde auto rond. Op zich niets bijzonders, behalve dat deze wordt bestuurd vanuit ruimtestation ISS.

Het experiment is bedacht door de TU Delft in samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Bij het experiment gebruikt de astronaut in het International Space Station een speciale joystick, hierdoor voelt de bestuurder ondanks een hoogteverschil van 400 kilometer alles wat het karretje voelt. Ieder kuiltje of bultje waar hij met de kar overheen rijdt, voelt hij in de joystick.

Volgens ESA en de TU helpt dit om bestuurder van zulke voertuigen in de toekomst nauwkeuriger te laten werken. Als ze merken dat er ergens een hindernis is, kunnen ze voorzichtiger doen zodat de kans op schade aan de wagen kleiner is. Dit willen ze ook gebruiken bij het verder ontdekken van Mars. Ook zou zo’n karretje kunnen worden ingezet bij bijvoorbeeld een nucleaire ramp, zodat er geen reddingswerkers het radioactieve gebied ingestuurd hoeven te worden.

Het laatste nieuws