Stranden Ameland ontruimd om waterhozen

De stranden op Ameland zijn donderdagmorgen uit voorzorg ontruimd nadat er meerdere waterhozen langs trokken. De hozen zorgen voor spectaculaire beelden, blijkt uit foto’s op Twitter. Er waren waterhozen bij van enkele honderden meters hoog, zo is te zien op de beelden.

Volgens de politie trokken een of twee waterhozen over het eiland. Volgens MeteoGroup zijn er in de noordkust in de loop van donderdag nog meer exemplaren mogelijk. Onduidelijk is of er schade is aangericht. De scheepvaart is gewaarschuwd door de Kustwacht, het KNMI heeft code geel afgegeven.

Wat zijn waterhozen nou precies? MeteoGroup legt uit. “Waterhozen zijn mogelijk wanneer in de onderste kilometers van de atmosfeer koude lucht over relatief warm zeewater uitstroomt. Warme en daarmee relatief lichte luchtbellen van vlak boven het water vormen een snel stijgende luchtkolom die zich door de koude lucht een weg omhoog baant. Hier geldt dat de natuur de weg met de minste weerstand zoekt, waardoor de luchtkolom de neiging krijgt om haar eigen as te draaien en zo kan een waterhoos ontstaan. Dit fenomeen speelt zich af in de onderste honderden meters van de atmosfeer en kan, maar hoeft niet per se, gekoppeld zijn aan een bui.”

Bekijk hieronder een aantal foto’s van de waterhozen, of kijk hier voor nog meer spectaculaire video’s van de waterhozen.

 

Het laatste nieuws