Stukje barnsteen gevonden… van 5 kilo

De verrassing was groot voor een wandelaar op het strand van Ameland. Hij vond een dag of tien geleden een opmerkelijk uitziend stuk steen. Uit nader onderzoek bleek het te gaan om een enorme barnsteen.

Uniek, want normaal gesproken wordt barnsteen in stukjes van een kubieke centimeter gevonden. ,,Als je geluk hebt is het ter grote van een kiezel, dat is al heel wat”, zegt Joop de Jong, directeur van de Amelander Musea, waar de barnsteen nu ter conservatie ligt. Laat staan een stuk van 5 kilo. En die kan behoorlijk wat waard zijn. Maar: ,,De waarde, daar waag ik me niet aan, ik ben geen deskundige op dat gebied. Het gaat om een uniek stuk fossiele hars. Je kunt je bij de vorm voorstellen dat het zo een boom uit is gestroomd, het heeft een ovalen vorm. Prachtig.” De waarde wordt nog wel vastgesteld door deskundigen, maar die zijn op dit moment nog met vakantie.

De vinder heeft de barnsteen in permanente bruikleen gegeven aan de Amelander Musea. Het ligt nu in het Natuurcentrum. Oorbelletjes kunnen er niet van gemaakt worden, daarvoor is het te kleverig. Dat betekent dat het nog relatief jonge barnsteen is, legt De Jong uit. ,,Als het 6 tot 8 miljoen jaar oud is kun je het polijsten. In dit geval moet de steen nog een paar miljoen jaar de kast in voor je er wat van kan maken, vrees ik.”

Het laatste nieuws