Ralph Tuijn aangevaren door tanker

Oceaanroeier Ralph Tuijn is woensdagnacht aangevaren door een tanker en heeft daarom zijn recordpoging om van Australië naar Afrika te roeien moeten staken. De Nederlander werd geramd door het immense schip dat hem niet heeft opgemerkt.

Toen Ralph de tanker opmerkte was het te laat om een botsing te kunnen voorkomen. De golven voor de boeg van het enorme schip lieten zijn roeiboot een aantal keer omslaan, vervolgens sloeg zijn boot tegen de tanker aan, werd hij langs het schip gezogen en sloeg zijn boot opnieuw over de kop.

Het lukte hem een noodsignaal uit te zenden en kon door een schip dat van Japan onderweg was naar Nigeria worden gered. Tuijn werd aangetroffen terwijl hij zich vastklampte aan zijn roeiboot, die op zijn kop dreef, aldus de kustwacht.

Hoewel een dergelijke aanvaring hem zijn leven had kunnen kosten is hij er relatief goed vanaf gekomen. Hij vermoedt dat hij twee ribben en een vinger gebroken heeft, zo staat op zijn website. Naar omstandigheden maakt hij het goed, maar is flink geschrokken.

In de komende dagen moet duidelijk worden of Tuijn zijn recordpoging kan hervatten. Zijn boot is zwaar beschadigd.

De oceaanroeier wordt achtervolgd door pech sinds hij zijn reis gestart is. In juli vorig jaar moest hij door technische problemen een poging afbreken. Hij had toen net 155 kilometer afgelegd. Tijdens zijn tweede poging kreeg hij te maken met tegenslagen als sterke stromingen en golven van tien meter hoog. Zijn GPS-systeem viel ook nog eens uit waardoor hij moest navigeren met behulp van een kompas en de sterrenhemel. In oktober strandde hij op de Cocoseilanden omdat er hevige orkanen aan dreigden te komen op zijn route.

De tocht van zo’n 10.000 kilometer had eigenlijk 120 dagen in beslag moeten nemen.

Het laatste nieuws