Populaire Leidse kat overleden

Bledder de Facebookkat is niet meer. De kater, die officieel Jacco heette, was geen gewone kat. Hij was een heuse beroemdheid in de buurt en had honderden likes op Facebook.

Overal kwam hij; in de kroeg, in de muziekwinkel, hij logeerde soms zelfs bij de buren. De buurt is dan ook in rouw omdat hun geliefde Bledder is doodgereden door een auto. Er is zelfs een herdenkingsplek ingericht voor de graag geziene buurtbewoner.

Studenten haalden het katertje op uit Limburg toen hij negen maanden oud was. In eerste instantie tegen de muizen in het studentenhuis, maar ze werden al snel gek op het aandoenlijke beestje. En niet alleen zij, maar de hele wijk genoot van het gezellige dier.

Mark van de plaatselijke muziekwinkel kreeg vaak bezoek van de zwart-witte kater. Vooral op warme dagen liep Bledder regelmatig naar binnen om af te koelen op de stenen vloer van zijn winkel. Mark richtte, ondanks dat hij niet het baasje van Bledder was, een Facebookpagina op die al gauw honderden volgers kreeg.

Peter Jongejans van de Bierwinkel is dan ook ontdaan door de dood van Bledder. “Hij kwam hier vaak langs”, vertelt hij. ,,Ik heb toen ik hoorde dat ie dood was er echt van wakker gelegen.”

Voor een buurtcafé is een herdenkingsplek voor Bledder gemaakt met foto’s en bloemen waar mensen afscheid kunnen nemen. Ook op de Facebookpagina van de kat zijn al vele reacties geplaatst. Het is onbekend wie de kater heeft doodgereden.

 

Het laatste nieuws