Damtalent (20) verslaat grote Rus

Roel Boomstra (20) uit Emmen heeft zaterdagmiddag in de finale van het World Cup toernooi in Wageningen regerend wereldkampioen Alexander Georgiev verslagen. Het is voor het eerst in dertig jaar, sinds de laatste wereldtitel van Harm Wiersma, dat een Nederlander zich op de eerste plaats van een toernooi op het niveau van het wereldkampioenschap speelt.

Nederland is altijd in de buurt van de absolute top gebleven, maar tot zaterdag was er altijd tenminste een Russische super grootmeester die de Nederlandse dadendrang indamde, en vaak nog wel twee of drie.

Boomstra heeft zich onder begeleiding van coach Rob Clerc ontwikkeld tot de sterkste speler ter wereld. De ster van Boomstra is nog steeds rijzende. Met de bronzen plak op het WK 2013 in Rusland was Boomstra niet tevreden en misschien niet ten onrechte, want ook in Rusland had Boomstra tot en met de laatste ronde zicht op de titel waar Georgiev toen nog mee aan de haal ging. Boomstra’s overwinning in de Wageningen World Cup is misschien dan ook wel een soort revanche voor de gemiste titel in Rusland. Alle spelers uit de top tien van de wereld ranglijst waren aanwezig in Wageningen, waardoor niets op de prestatie van Boomstra af te dingen is.

Het laatste nieuws