‘Praat met tieners over bangalijst’

Stichting Mijn Kind Online vreest dat de bangalijsten-hype groter wordt nu er zo veel aandacht aan wordt besteed. Dit laat Justine Pardoen namens de stichting weten.

Het is volgens Pardoen dan ook niet verstandig dat de politie slachtoffers oproept om aangifte te doen. “Het is leuk en aardig maar werkt eigenlijk averechts. Je maakt er zo een criminele activiteit van.” Het zou volgens haar beter zijn als er met kinderen gepraat zou worden over het fenomeen. “We praten te weinig over seksuele dingen en de gevolgen van je gedragingen. Van jongs af aan moeten we onze kinderen leren grenzen te stellen en bewust te worden van het eigen gedrag en de verantwoordelijkheid voor de gevolgen daarvan. Dat gebeurt veel te weinig.”

Sancties tegen de makers van de lijsten zijn volgens de stichting ook niet de beste oplossing. Een goed gesprek zou beter zijn dan “bijvoorbeeld een schorsing”.

Ze benadrukt dat makers van bangalijsten de gevolgen van hun eigen gedrag niet direct zien, omdat ze via het internet verspreid worden. “Wanneer je iemand persoonlijk bedreigt of beledigt, zie je direct het effect dat dit op iemand heeft. Doordat dat nu wegvalt gaan tieners makkelijker over grenzen heen.”

Bangalijsten bestaan uit namen van verschillende tienermeisjes die volgens de makers van de lijst makkelijk in bed te krijgen zijn. Vaak worden ook de seksuele handelingen waar de meisjes toe verleid kunnen worden op de lijst gezet.

Het laatste nieuws