Task Force Uruzgan loopt leeg

De Task Force Uruzgan (TFU) loopt heel snel leeg. Woensdag waren er nog maar 250 van de gemiddelde 1400 Nederlandse TFU-militairen in de provincie aanwezig. Dat heeft een woordvoerster van Defensie woensdag gezegd.
   
De afgelopen weken vertrokken dagelijks vluchten van militairen. Na twee dagen uitblazen op Kreta komen ze terug naar Nederland.
   
Woensdag is de gevechtseenheid overgedragen aan de Amerikanen. De Limburgse Jagers, die de afgelopen vier maanden deze taak hadden, droegen het commando over aan de infanteristen van het Strykers cavalerieregiment.
Sinds 1 juli zijn al verschillende taken overgedragen.
   
Zondag legt Nederland het ISAF-commando in de provincie officieel neer. Bij deze ceremonie zullen geen Nederlandse bewindspersonen of hoge militairen aanwezig zijn. Bij het begin van de missie op 1 augustus 2006 was toenmalig
Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn aanwezig. Zijn opvolger Peter van Uhm is onlangs nog naar Afghanistan geweest.
   
Van Uhm zei woensdag dat een grote ceremonie ook niet nodig is, omdat de ISAF-missie van de NAVO daar gewoon doorgaat. De Amerikaans-Australische eenheid krijgt de naam Combined Team Uruzgan.

Het laatste nieuws