Brabant bestrijdt exotische muggen

Op drie plaatsen in Noord-Brabant is donderdagavond begonnen met de bestrijding van drie exotische muggensoorten. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekend.

Tijdens reguliere controles zijn muggen en larven van de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse bandenmug en de Gele koortsmug aangetroffen bij importeurs van gebruikte banden. De muggen worden bestreden op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Nog geen van de in Nederland aangetroffen muggen is drager van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Uit het buitenland is wel bekend dat deze muggen ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren.

De tijgermug is te herkennen aan de witte en zwarte contouren op zijn lichaam en poten en zou sinds 2005 in ons land voorkomen. In tegenstelling tot andere muggen is de tijgermug ook overdag actief en niet alleen tijdens de schemering. De vrouwtjesmug steekt zowel mensen als dieren meerdere keren om bloed op te zuigen.  De beet is pijnlijk en laat een grote roodpaarse vlek op de huid na.

Het laatste nieuws