Wat mag je nou wel en niet meenemen terug van vakantie?

De douane moet dagelijks spullen in beslag nemen van mensen, simpelweg omdat ze het land niet in mogen. Met een campagne tijdens de zomervakantie hoopt ze duidelijk te maken wat je nou wel en niet mee mag nemen.

Uit onderzoek van de douane blijkt dat bijna de helft van de mensen die naar een ver en warm land reist, ruimte in de koffer vrijhoudt voor souvenirs en andere aankopen in het vakantieland. Daar zit regelmatig spul tussen wat helemaal niet mee mag.

“We komen regelmatig dingen tegen die niet mee mogen. Mensen hebben vaak geen idee wat het is”, vertelt douanier Patrick Freesen. Dat blijkt bij ook wel als Hart van Nederland een paar toeristen op Schiphol ondervraagt over wat wel en niet mee mag. “Luxe goederen en meer dan 10.000 aan cash moet je aangeven. Verder weet ik het eigenlijk niet”, vertelt een van hen.

‘Sorry, dat wist ik niet’

Patrick heeft als voorbeeld een mooie, grote, blauwe veer. “Dit is hartstikke mooi, maar het is de staartveer van een Ara, een beschermde vogel. En dat mag dan dus niet.”

De douane geeft advies via een speciale app en op Facebook om teleurstelling te voorkomen als mensen terugkomen in Nederland. “Een vaak gehoord antwoord is ‘sorry, dat wist ik niet’. Maar het is natuurlijk wel vervelend als je zo van een koude kermis thuiskomt en je je nieuwe spullen kwijt bent.”

Op de website van de douane kun je precies terugvinden wat wel en niet mee mag.

Het laatste nieuws