Vakantiegangers keren terug nadat Irma huishield op Cuba

Ruim driehonderd Nederlandse toeristen vliegen vannacht terug vanuit Cuba naar Amsterdam, nadat hun vakantie flink overhoop werd gegooid door orkaan Irma. Reisorganisatie TUI heeft een vliegtuig van Curaçao naar de luchthaven Varadero gestuurd om de Nederlanders op te pikken.

Ze zouden rond half twaalf ‘s avonds Nederlandse tijd vertrekken, om rond acht uur op Schiphol aan te komen. Onder hen de 21-jarige Romy uit Enschede, die samen met haar vriend op het Caribische eiland was en daar de orkaan meemaakte.

Orkaan Irma heeft afgelopen weekeinde grote schade aangericht op Cuba. Volgens TUI zijn hotels waar vakantiegangers verblijven ongeschonden gebleven. ,,Maar de situatie is niet best. Er is nog lang niet altijd elektriciteit en eten en drinken beginnen op te raken”, vertelt een woordvoerster van de reisorganisatie. Volgens haar was lange tijd onduidelijk hoe de situatie was. ,,We wilden dat met eigen mensen vaststellen.”

De mensen die eerder naar huis worden gebracht, verbleven vooral op het toeristische schiereiland Varadero aan de noordkust van het eiland. Op de luchthaven zal het hectisch zijn, zegt de woordvoerster. Ook de Engelse en Duitse tak van TUI hebben extra vliegtuigen gestuurd om vakantiegangers terug te halen.

Reizigers die na het overtrekken van Irma gestrand zijn in de Amerikaanse staat Florida, moeten nog even geduld hebben. De vlucht vanaf Orlando die TUI voor maandag gepland had, werd noodgedwongen geschrapt. De luchthavens van Orlando en Miami gaan woensdag weer open voor passagiersvluchten met vakantiegangers. Donderdag vliegt een TUI-toestel naar Florida om de reizigers die eigenlijk maandag zouden vertrekken op te halen.

Vanaf vrijdag vliegt TUI weer volgens het normale tijdschema naar Florida. Voor mensen die hun vakantie eerder willen afbreken zegt TUI ,,een aantal plaatsen” beschikbaar te hebben op de vluchten van donderdag en vrijdag.

ANP / redactie

Het laatste nieuws