Ed werd bijna vermoord door zijn cavia

Contact met een snotterige cavia kan bij mensen zorgen voor een levensgevaarlijke luchtweginfectie. Dat blijkt uit een publicatie in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift New England Journal of Medicine. Zeker drie mensen in Nederland zijn de afgelopen vier jaar met een luchtweginfectie opgenomen geweest in een ziekenhuis.

Het scheelde niet veel of de kerngezonde Ed Roelandt uit het Limburgse Hoensbroek was niet meer. Vier jaar geleden belandde hij op de intensive care met een ernstige longklachten. Lange tijd stonden artsen voor een raadsel; welke bacterie was de boosdoener die deze ellende veroorzaakte? Uiteindelijk bleek Babbel, de verkouden cavia van de dochters van Ed, de boosdoener te zijn.

Dat de bacterie ‘chlamydia caviae’ oogontstekingen kan veroorzaken was bekend. Dat hij ook luchtweginfecties teweeg kan brengen was nog niet eerder onderzocht. In Nederland leverden specialisten van het Limburgse Zuyderlandziekenhuis in Heerlen een bijdrage aan het artikel.

Uiteindelijk kwam Ed er met behulp van anitibiotica weer helemaal bovenop; hij is volledig hersteld. De cavia’s hebben sindsdien een nieuw huisje gekregen.

Het laatste nieuws