Twaalf jaar cel voor Evert R. voor brandstichting Hellevoetsluis

Evert R. de 49-jarige man die achter meerdere branden zit in Hellevoetsluis is donderdagmiddag door de rechter in Dordrecht veroordeeld voor 12 jaar celstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) had 9 jaar plus tbs geëist tegen de brandstichter.

Aanvankelijk had het OM ook tbs geëist tegen de man maar de rechter kon daar niet genoeg bewijs voor vinden. Dit omdat de R. weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Jaloers

Evert R. heeft vier keer brand gesticht in de woningen van zijn ex-vriendin en een kennis in Hellevoetsluis. Ook belaagde hij zijn ex en deze kennis met bedreigende sms’jes en telefoontjes. De man kon het niet verkroppen dat zijn ex-vriendin de relatie had verbroken.

Hij probeerde haar terug te winnen maar ging daarbij zo ver dat hij misdaden beging. Bij de brandstichtingen vielen geen slachtoffers maar meerdere mensen, onder wie kinderen, bracht hij in ernstig gevaar. De rechtbank noemde zijn gedrag ”ijzingwekkend en gewetenloos”, ook omdat hij wist dat de ouders van de kennis in diezelfde periode bij een woningbrand waren omgekomen.

De rechtbank laakt dat de man geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. Hij zweeg en weigerde psychologisch onderzoek. Vanwege deze houding denkt de rechtbank dat de kans op herhaling groot is. Daarom is een lange onvoorwaardelijke celstraf noodzakelijk, aldus de rechter.

De nabestaanden van het echtpaar Lampers zijn tevreden met de uitspraak van de rechter. Hoewel het niet is aangetoond dat Evert R. iets met de brand te maken had geeft het de familie toch rust wetende dat hij nu twaalf jaar de cel in moet.

Brand aan de Gruttostraat

Bij een brand, die nog niet opgelost is kwamen in de nacht van 19 op 20 mei 2016 het echtpaar Lampers om het leven als er om 01.30 uur brand uitbreekt in hun woning aan de Gruttostraat. De brandweer is snel ter plaatse, maar door de enorme vlammenzee kan de brandweer niet naar binnen in de hoekwoning. De hulplieden doen er alles om de brand van buitenaf alsnog zo goed mogelijk te bestrijden.

De brandweer wordt geholpen door buurtbewoners. Een aantal buren heeft nog geprobeerd om Bram en Lucia Lampers uit het brandende huis te redden, maar ook toen was het al niet meer mogelijk om het huis te betreden.

‘Fatale brand Hellevoetsluis aangestoken’

Zowel de drie kinderen van Bram en Lucia als de politie vermoeden dat de brand is aangestoken. Het lijkt er vooral op dat iemand het gemunt heeft op Bram en Lucia’s zoon, Lino. In de april en mei breekt vijf keer brand uit bij leden van de familie en de vriendin van Lino. Lino ontvangt in die periode ook meerdere dreigementen en onbekenden beschadigen zijn auto. Toch lukt het maar niet op erachter te komen wie het is.

Terwijl de politie bezig is met het onderzoek naar de dader van de brand, gaat de nabestaanden van het echtpaar verder met de verwerking van hun verlies. In het bijzijn van Hart van Nederland gaan ze naar de andere kant van de wereld om de laatste wens van hun ouders te vervullen: het uitstrooien van hun as op de plek waar ze het liefst kwamen: Suriname.

Het laatste nieuws