OM wil 3 maanden cel voor huisbaas bij fatale brand Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen de eigenaar van het pand in Leeuwarden waar in 2013 een student door brand om het leven kwam. Voormalig raadslid Wyb F. wordt dood door schuld verweten.

Op 19 oktober 2013 schrikt een grote brand aan de Kelders de binnenstad van Leeuwarden op. De 24-jarige student Idsart Otte zit in en van de betrokken panden en kan niet meer naar buiten. In totaal gaan vijf winkels en elf woningen in vlammen op.

Artikel 12-procedure

De ouders van Idsart hebben via een artikel 12 procedure het proces weten af te dwingen. “Wat ons betreft is de zaak een statement. Brandveiligheid in woningen moet beter en het moet bij verhuurders doordringen dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Het gerechtshof droeg het Openbaar Ministerie vorig jaar op alsnog uit te zoeken of hem de dood van student Idsart Otte te verwijten valt. F. was huisbaas van Otte en zou de brandveiligheid in het pand waar hij woonde niet goed op orde hebben.

Nabestaanden: ‘Straf hoeft niet hoog te zijn’

De rechter hield de huisbaas tijdens de zitting een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie voor waarin werd geconcludeerd dat de brandveiligheid tekortschoot. Ex-huurders zeggen dat de huisbaas niks deed met klachten, onder meer over brandgevaar. De verhuurder stelt dat alles in orde was bij de aankoop in 1997.

Wat betreft de ouders hoeft de straf ook niet hoog te zijn. “We snappen ook wel dat hij dit ook niet gewild heeft. Maar dat die brand binnen tien minuten zo kon uitslaan. Er bleek van alles mis met de brandveiligheid. Dat is zijn verantwoordelijkheid.”

Het laatste nieuws