Quick 1888 krijgt eindelijk KNVB-beker die ze in ‘49 wonnen

Amateurclub Quick 1888 uit Nijmegen, een van de oudste voetbalclubs van Nederland, won in 1949 de KNVB-beker, maar de bokaal heeft de prijzenkast nooit bereikt. De KNVB-beker is nu eenmaal een wisselbokaal.

Zondag reikt niemand minder dan KNVB-baas Michael van Praag ‘m toch nog postuum uit. De replica van de beker kostte de club nog wel een lieve duit: 5.000 euro. Maar dat de oud-voorzitter Rob Lamers de prijs met trots in ontvangst neemt en dat de beker een mooie plek krijgt in de prijzenkast: dat is zeker!

Louis Godschalk is de enige persoon aanwezig die de wedstrijd nog in levenden lijve heeft meegemaakt in 1949. “Ik was toen een stuk jonger! Een jaartje of 15″, zegt hij. Maar hij herinnert zich de wedstrijd nog heel erg goed.

“Het was een zenuwachtige pot, er stond natuurlijk veel op het spel. De wedstrijd eindigde in 1-1, maar er werd toen niet verlengd, want de duisternis viel in – toen stonden er nog geen lichtmasten langs de velden. Dus besloot de scheidsrechter om gelijk penalties te nemen.”

Ieder team mocht drie penalties nemen. Quick schoot er twee van de drie in, en Helmondia een van de drie. Louis: “We zijn met de supportersbussen terug naar Nijmegen gegaan en daar hebben we flink veel gefeest. Het grappige is dat de enige nu nog levende speler, Pieter Schipperhein, een dubbele rol heeft in de wedstrijd: hij scoorde tijdens de wedstrijd de enige treffer, maar miste als enige de penalty in de reeks voor Quick. Dus hij was de held en de schlemiel.”

Schipperhein woont al geruime tijd op hoogbejaarde leeftijd in Australië en kon niet bij de uitreiking van de KNVB-beker deze zondag zijn.

Het laatste nieuws