De onopvallende beveiligers die iedereen scannen

Op drukke plekken en tijdens grote evenementen worden zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo ook predictive profilers.

Veiligheidsexpert Rico Briedjal is een van die predictive profilers, die opvallend gedrag opsporen in grote groepen mensen. Op die manier proberen ze mensen met foute bedoelingen, zoals criminelen en terroristen, tijdig op te merken.

“Als profiler ben je continu op zoek naar afwijkingen”, zegt Briedjal. “Het is proactieve beveiliging. Wanneer iemand vreemd gedrag vertoond, kan deze persoon aangesproken worden. Afhankelijk van de reactie van deze persoon kan er worden ingegrepen en verder onderzoek worden gedaan.”

Deze manier van beveiligen wordt al langer ingezet. In het Rijksmuseum worden profilers bijvoorbeeld ingezet om te voorkomen dat er kunst wordt vernield en letten ze op zakkenrollers.

“De landelijke overheid gebruikt het ook bij speciale eenheden. Daarnaast zijn er particuliere beveiligingsbedrijven die deze dienst kunnen aanbieden”, zegt Briedjal. “Belangrijk is in ieder geval om het vaak te doen, zodat je up-to-date blijft. Want het is zeker niet makkelijk.”

Het laatste nieuws