Petitie gestart, kippenboeren kraken onder fipronil-affaire

Wekenlang beheerste de fipronil-affaire het nieuws, maar inmiddels zijn er andere zaken in het nieuws en liggen de eieren weer in de winkels. Voor de consument lijkt alles weer koek en ei.

Echter, voor de betrokken pluimveeboeren is de affaire nog lang niet voorbij. Voor hen wordt de opgelopen schade steeds duidelijker; de boeren zijn nog steeds bezig met ruien en/of ruimen van de kippen en schoonmaken van de stallen.

Het is maar de vraag of ze alle stress en onzekerheid te boven zullen komen en of ze het financieel kunnen dragen. Want de demissionaire regering heeft al uitgesloten dat er een geldelijk vergoeding komt. Veel kippenboeren kraken inmiddels onder alle extra kosten.

Om de boeren een hart onder de riem te steken en de affaire onder de aandacht te houden, is Gea van Maanen een petitie begonnen. Binnen elke dagen heeft ze al ruim 2200 handtekeningen verzameld.

Gea vindt dat de pluimveehouders in de steek worden gelaten door de overheid, terwijl het een instantie van de overheid (de NVWA) is die er zo’n chaos van heeft gemaakt. De boeren zijn volgens haar de dupe geworden van fouten van anderen en verdienen steun.

Het laatste nieuws