‘Pegida gaat zich niet aan vooraf bepaalde protestlocatie houden’

Pegida gaat zich niet houden aan de vooraf bepaalde protestlocatie in Utrecht. De gemeente had vooraf het Moreelsepark aangewezen als locatie maar de Anti-islamclub neemt daar geen genoegen mee.

Ook de protestmars door de stad mag niet doorgaan van de gemeente. “We hebben van het begin af aan gezegd: we willen lopen, we willen een plek waar we gezien worden”, zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld. “We gaan niet ergens achteraf staan.” De demonstratie gaat wel door, benadrukt Wagensveld. Maar waar de demonstranten dan naartoe gaan, dat is de grote vraag. “Dat gaan we nu niet zeggen. Wij geven geen enkele informatie meer.”

Tegenprotest

Op hetzelfde moment heeft de beweging ‘Utrecht bekent kleur’ een tegendemonstratie georgainseerd om het Janskerkhof. De twee vooraf bepaalde locaties zouden voldoende uit elkaar liggen om mogelijke confrontaties te voorkomen. Maar nu dat Pegida een protestmars wil houden door de stad, is de kans groot dat zij ook langs Janskerkhof lopen. Utrechtse winkeliers zijn bang dat demonstraties uit de hand zullen lopen.

Confrontaties

Eerdere Pegida-demonstraties op het Vredenburg en het Hogelandsepark leidden tot confrontaties met linkse activisten en een massale politie-inzet. Volgens de politie werden aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie verricht. Pegida zelf benadrukt een vredelievend protest te willen organiseren.

Destijds ging het mis toen linkse activisten afkomstig van de demonstratie van ‘Utrecht bekent Kleur’ hun weg vonden naar het Vredenburgplein waar de aanhangers van Pegida zich hadden verzameld. Dat leidde tot rellen, waarbij de M.E. moest ingrijpen. Meerdere mensen werden toen opgepakt.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Laat hieronder weten wat u denkt in onze poll.

Pegida moet zich houden aan de vooraf bepaalde protestlocatie:

Poll

Pegida moet zich houden aan de vooraf bepaalde protestlocatie

Het laatste nieuws