Oud-lid Hofstadgroep propageert jihad als jongerenwerker

Een lid van de voormalige Hofstadgroep heeft als jongerenwerker de jihad aangeprezen. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Bilal L. werd in 2004 in verband gebracht met de Hofstadgroep. Hij was ook de eerste in Nederland die werd veroordeeld voor het ronselen van jihadstrijders. In 2014 werd al bekend dat hij door de gemeente Amsterdam was aangesteld als jongerenwerker.

Volgens de gemeente was L. gederadicaliseerd en daarom de perfecte persoon om jongeren juist daarover te vertellen en op het rechte pad te houden. Hij was toentertijd aangesteld door de omstreden directeur Radicalisering en Polarisatie bij de gemeente, Saadia A.-T. Zij werd in juli al geschorst op verdenking van fraude en vriendjespolitiek.


‘Hij moedige jongeren aan kennis te vergaren over de jihad’


De Telegraaf meldt op basis van bronnen dat Bilal zijn ervaringen niet gebruikte om jongeren op het rechte te houden. “In plaats daarvan radicaliseerde hij ze juist en moedigde hij hen aan kennis te vergaren over de jihad”, vertelt een die bronnen aan de krant.

Verder zou Bilal zijn vriend Omar H. hebben gewaarschuwd dat hij in de gaten wordt gehouden door de politie. H. wordt niet veel later opgepakt omdat hij thuis materialen heeft om een explosief te maken. H. is later als jihadist om het leven gekomen in Syrië.

Het laatste nieuws