Ondernemers opgelucht na schrappen plannen tippelzone Utrecht

Ondernemers in op de Lage Weide en Elektronweg in Utrecht en omwonenden van de Boteyken in de Meern zijn blij en tevreden dat de geplande tippelzones niet in hun buurt gaat komen.

Gemeente Utrecht heeft dat besloten nadat er onvoldoende draagvlak voor de tippelzone werd gevonden op de twee mogelijke locaties.


Bericht gaat verder onder de video


Omwonenden en winkeliers hebben zich de afgelopen weken hevig verzet tegen de voorgestelde locaties. Ze voelden zich overvallen door het plan en zaten duidelijk niet op een prostitutiegebied in hun buurt te wachten. De gemeente heeft daar nu naar geluisterd. Zij laten in een verklaring het volgende weten:

”In de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de tippelzone heeft het college geluisterd naar alle inbreng en besloten de zoektocht te beëindigen. In de consultatie zijn door omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden een aantal nieuwe feiten en bezwaren naar voren gebracht. Het college is op basis hiervan tot de conclusie gekomen dat zowel Boteyken als de Elektronweg geen geschikte nieuwe locatie zijn voor de tippelzone. Daarnaast telt mee dat de ervaring van het goed functioneren van de tippelzone aan de Europalaan van minder betekenis blijkt voor het draagvlak in de stad voor verplaatsing van de tippelzone.

Om de belanghebbenden van beide locaties niet te lang in onzekerheid te laten, heeft het college vrijdagmiddag dan ook besloten het besluit nu al te nemen en te communiceren over beëindiging van de in maart gestarte zoektocht. De gemeente heeft in de hele stad gekeken naar geschikte locaties voor de nieuwe tippelzone. Aanleiding was dat op de huidige locatie aan de Europalaan een woonwijk gebouwd gaat worden, waardoor de tippelzone te dicht op woningen zou komen te liggen.

Uit uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat zeven locaties in principe geschikt zijn om een tippelzone te realiseren. Het college heeft deze locaties tegen elkaar afgewogen. Daar kwamen twee locaties uit naar voren die het meest geschikt waren. Op basis van de consultatie zijn deze locaties dus niet langer het meest geschikt en hiermee is verplaatsing van de tippelzone op dit moment niet meer aan de orde.

Dit besluit betekent dat er opnieuw een afweging moet worden gemaakt tussen het bestaande prostitutiebeleid met de bestaande tippelzone en de wens om in de Merwedekanaalzone een nieuwe woonwijk te ontwikkelen. De consequenties voor de sekswerkers en Merwedekanaalzone worden nader in beeld gebracht. In de tussentijd blijft de tippelzone open en wordt de hulpverlening aan sekswerkers voortgezet.”

Seksboten

Vrijdag werden ook de oude seksboten op het Zandpad geveild door een veilinghuis. Sinds de Tweede Wereldoorlog werd in de bootjes prostitutie bedreven. In 2013 moesten de prostituees weg van het Zandpad omdat er mensenhandel zou plaatsvinden.

Bovenstaande video’s zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Het laatste nieuws