Nabestaanden: ‘Ze hebben onze kinderen vermoord’

De nabestaanden van de omgekomen Sergeant Henry Hoving (29) en korporaal Kevin Roggeveld (24) zijn “razend en verdrietig” naar aanleiding van het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag presenteerde. Daarin is geconcludeerd dat Defensie ernstig tekort is geschoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali.

Henry en Kevin kwamen om door een ongeluk tijdens een oefening met een mortier. Een derde militair raakte ernstig gewond. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheidszorg waren niet op orde.

De projectielen waren eerder via het Amerikaanse ministerie onder grote tijdsdruk aangeschaft voor de missie in Afghanistan. Procedures en controles werden achterwege gelaten omdat Defensie dacht dat het Amerikaanse leger de munitie zelf in gebruik had en de veiligheid had gecontroleerd. Dit terwijl in het koopcontract expliciet stond dat dit niet zo was.

De nabestaanden vinden dat er koppen moeten rollen bij Defensie. “Als zij zich hadden gehouden aan de regels die zijn opgesteld had dit niet kunnen gebeuren. Ze zijn wel degelijk verantwoordelijk.”

Het laatste nieuws