Klokkenluider Edwin Giltay vecht tegen Defensie voor eerherstel

Klokkenluider Edwin Giltay hoopt donderdag zijn recht te halen in Den Haag. Hij vindt dat hij ten onrechte ‘gek’ is verklaard en dat er nader onderzoek moet komen naar een schandaal binnen Defensie.

Giltay werd eind jaren ’90 ongevraagd getuige rondom een affaire in Srebrenica. Een vrouw die voor de inlichtingendiensten werkte, vertrouwde hem toe dat er een fotorolletje zou bestaan met daarop mogelijke bewijzen voor genocide in de Bosnische stad.

Sindsdien wil Giltay dat er duidelijkheid komt over de zaak en dat zijn goede naam wordt gezuiverd. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt Giltay om opheldering. Hij wordt daarin gesteund door SP-kamerlid Sadet Karabulut. “Ik vind dat de minister een reactie moet geven. De heer Giltay heeft een indrukwekkend boek geschreven over zijn ervaringen. We hebben met meer klokkenluiders te maken bij Defensie. En ik vind dat je daar heel zorgvuldig naar moet kijken.”


‘Geen aanleiding om hierop terug te komen’

– Defensie


Volgens Defensie is het rolletje verwoest. “Zowel het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NOID) in 2002 als de Parlementaire enquêtecommissie Srebrenica (2002-2003) hebben geconcludeerd dat het ontwikkelen van het bewuste rolletje is mislukt door een door niemand gewenste menselijke fout”, verklaart een woordvoerder.

“Er is wel degelijk onderzoek gedaan. Dat is voor ons zo duidelijk dat er geen aanleiding is om erop terug te komen.”

Gek-verklaring door Defensie

“De heer Giltay is destijds psychologisch ongeschikt verklaard toen hij aspirant-officier wilde worden bij de Koninklijke Marine”, reageert Defensie op het gek verklaren van Edwin. “De Nationale Ombudsman heeft in 1999 onderzoek gedaan naar de afwijzing van de heer Giltay bij het Korps Mariniers. Daarbij is Defensie volledig in het gelijk gesteld. Er is dus geenszins sprake van valse psychiatisering als getuige.”

Volgens Edwin is er inderdaad wel een onderzoek gedaan, “hoe onzorgvuldig dan ook”. Maar was dat niet naar de valselijke psychiatering: “Wat er ook onderzocht is toen ik aspirant-officier wilde worden, het houdt geen enkel verband met de later gedane gek-verklaring”, vertelt Edwin. “Maar het ministerie probeert het wel leuk te spinnen.”

 

 

 

 

Het laatste nieuws