Juno redt leeuwen en tijgers uit Syrië

Negen leeuwen, tijgers, beren en hyena’s zijn door medewerkers van stichting VIER VOETERS afgelopen week van de hongerdood gered uit een vergane dierentuin in het Syrische Aleppo. Een van de medewerkers is de Nederlander Juno van Zon.

‘De dieren waren uitgemergeld, verhit en uitgedroogd toen ze werden overhandigd aan ons. We hebben ze opgewacht bij de Syrische grens. Zelf naar de dierentuin gaan waar ze eerst verbleven was te gevaarlijk. Nu zijn we met de dieren in de Turkije waar we ze oplappen zo goed als dat gaat.’

Juno (25) blijft nog even een tijdje bij de mentaal en lichamelijk beschadigde dieren. ‘Sommige hebben parasieten en kale plekken. Het duurt nog wel even voor ze opgelapt zijn. En dan is het de bedoeling dat ze worden opgevangen op verschillende plekken in Europa.’ Voor twee tijgers zou eventueel plek zijn in het Friese Nijeberkoop bij opvangcentrum Felida.

De dieren verbleven jarenlang in de Magic World dierentuin in Aleppo. De eigenaar van het park vluchtte vijf jaar geleden al naar Amerika. In de tussentijd werden de dieren verzorgd door twee broers uit Aleppo, tot een van hen onlangs omkwam bij een luchtaanval. Hij was toen net onderweg om eten te kopen voor de dieren.

Het laatste nieuws