18 gewonden bij bomaanslag in metro Londen

Door een explosie in een metrotrein in Londen zijn vrijdag 18 mensen gewond geraakt, melden Britse media. De Britse politie zegt uit te gaan van terreurdaad in het station Parsons Green in het westen van de Britse hoofdstad.

De eerste hulpverleners waren na de melding om 08.20 uur binnen vijf minuten ter plaatse. In de stad en in de buurt van het metrostation is veel politie en anti-terreur eenheden op de been.

‘Harde knallen en brandwonden’

Een verslaggever van het blad Metro ter plaatse berichtte dat achter in een trein een ontploffing was geweest. Verscheidene mensen liepen rond met brandwonden in hun gezicht. Ook vulde de trein zich na het voorval naar verluidt deels met rook. Passagiers meenden dat een bom was ontploft, met paniek tot gevolg.

Een getuige zei tegen de krant Evening Standard dat de trein net de deuren had geopend toen hij een harde knal hoorde en een hete walm voelde. Ook zou hij een steekvlam hebben gezien. Daarop rende iedereen de trein uit, vertelde de man. Zeker één vrouw verklaarde in het gedrang verwondingen te hebben opgelopen.

Een getuige zei tegen Reuters dat de hulpdiensten massaal aanwezig zijn buiten het station. Daar stonden meerdere ambulances, brandweerwagens en een helikopter. Hulpverleners droegen een vrouw weg op een brancard. Haar benen waren bedekt met een deken. Een ander slachtoffer zat op de stoep met verband om een been. Een andere getuige zei tegen de BBC dat passagiers na het incident in blinde paniek probeerden te vluchten. ”Er lagen mensen op de vloer. Ze struikelden over elkaar heen terwijl ze probeerden zo snel mogelijk weg te komen”, zei de man. ”Veel mensen huilden of stonden te trillen.”

Twitter foto van brandende tas

Op Twitter circuleert een foto van een witte emmer in plastic tas waar een vlam uit slaat. De echtheid van die afbeelding is nog niet bevestigd. Volgens Metro zijn naast de hulpdiensten ook medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst en gewapende agenten gearriveerd bij het metrostation.

Parijs

Een Franse militair heeft een man overmeesterd die hem vrijdagochtend bij een metrostation in Parijs aanviel met een mes. De soldaat noch de aanvaller liep daarbij verwondingen op, melden Franse media.

De aanval had kort voor 07.00 uur plaats bij het station Châtelet les Halles. De militair patrouilleerde daar samen met beveiligers van het vervoersbedrijf.

Over het motief van de aanvaller is nog weinig bekend. Volgens sommige berichten riep de man kreten die verwezen naar de terreurgroep Islamitische Staat.

In Frankrijk zijn in het kader van antiterreurmaatregelen 7000 militairen ingeschakeld bij het bewaken van de openbare veiligheid. Op 9 augustus raakten zes militairen gewond toen een man met een auto op hen inreed in Levallois-Perret bij Parijs.

 

Het laatste nieuws