Geen spreekrecht nabestaanden Rowena Rikkers

De nabestaanden van Rowena Rikkers, waaronder De vader van de vermoorde Rowena Rikkers, mogen niet het woord voeren in een komende zitting in deze zaak voor de rechtbank in Zutphen.

Volgens het Openbaar Ministerie is het verzoek van Martin en zijn dochter Rochelle afgewezen. Het OM wil tijdens de zitting verlenging vragen van de tbs-maatregel voor Mike J., de man die is veroordeeld voor de dood van Rowena.

De rechter richtte zich rechtstreeks tot de nabestaanden: “ik begrijp uw machteloosheid, dat u nooit uw verhaal heeft kunnen vertellen” maar voegt daar aan toe dat de wet niet toestaat om bij een zitting als deze gebruik te maken van spreekrecht. “Wat u zegt is eigenlijk niet van belang in de beslissing die wij moeten nemen. Hoe wrang ook: uw pijn, ellende, speelt eigenlijk geen rol. Wij moeten ons richten op de vraag of Mike J. de samenleving nu weer in kan, of niet.”

Het Meisje van Nulde

J. was de stiefvader van het kind, dat in 2001 op vierjarige leeftijd overleed na mishandelingen. Haar lichaamsdelen en haar verminkte hoofd werden later teruggevonden bij Hoek van Holland en het strand Nulde aan het Veluwemeer.

Stiefvader J. kreeg in 2003 twaalf jaar cel en tbs opgelegd. De tbs-maatregel wordt om de twee jaar getoetst bij de rechtbank. De wet staat het niet toe dat nabestaanden tijdens zo’n zitting mee mogen praten. De nabestaanden zijn verbolgen dat J. zonder overleg met nabestaanden onbegeleid verlof heeft gekregen.

Of de tbs-maatregel van Mike J. wordt verlengd wordt duidelijk op 3 juli. Dan doet de rechter uitspraak.

Het laatste nieuws