Eerste zomerse dag in meer dan een maand

Voor het eerst in vijf weken noteert Nederland woensdag weer eens een officiële zomerse dag. De vorige van deze zomer was op 19 juli. Weeronline voorziet dat het in De Bilt woensdag zeker 26 graden wordt, genoeg voor het predicaat zomerse dag.

In de duinen van Zuid-Holland, het binnenland van Zeeland, Noord-Brabant en in Limburg kan het nog warmer worden; tot maximaal 29 graden. De noordelijke provincies moeten genoegen nemen met 23 tot 25 graden.

De maand augustus telt normaal zeven dagen waarop het 25 graden of meer wordt in De Bilt. Volgens Weeronline gaat de huidige zomer dat niet halen. Mogelijk blijft het deze maand bij maar één zomerse augustusdag. In dat geval gaat de zomer van 2017 de boeken in als de zomer met de minste zomerse dagen in augustus sinds 1993.

De meteorologische zomer bestrijkt de maanden juni, juli en augustus. Het aantal officiële zomerse dagen deze zomer staat, met woensdag meegeteld, op veertien. Gebruikelijk is 21. Desondanks behoort de zomer van 2017 als geheel dankzij de recordwarmte in juni, nog tot de warmste vijftien zomers ooit gemeten.

Het laatste nieuws