Weer speelt luchtlandingen Market Garden parten

De parachutistendroppingen op de Ginkelse Heide in Ede hebben zaterdag te lijden gehad onder regenbuien en zware bewolking. De eerste van de drie luchtlandingen kon daardoor niet doorgaan.

De tweede en derde keer sprongen wel honderden parachutisten uit de deels historische vliegtuigen. Inmiddels had de regen toen al veel toeschouwers naar huis gejaagd.

Het is de niet de eerste keer dat de luchtlanding in de ochtend niet doorgaat. De laatste jaren hebben mist en regen vaker een spaak in het wiel gestoken. De officiële herdenking bij het Airbourne-monument op de hei gaat zaterdagmorgen wel door.

Market Garden

Met de luchtlandingen boven de hei herdenkt Ede het begin van operatie Market Garden in september 1944, toen duizenden geallieerde parachutisten bij Ede en Groesbeek landden. Met Market Garden wilden de geallieerde landen een einde maken aan de Tweede Wereldoorlog, maar het plan mislukte omdat de bevrijders de brug over de Rijn in Arnhem niet in handen konden krijgen.

De massale droppings van destijds worden elk jaar nagespeeld door onder andere Britse militaire paratroepers van het regiment dat in 1944 ook boven de hei in Ede sprong.

Op de druilerige heide zijn zaterdag nog enkele tientallen veteranen uit die tijd aanwezig. Verder zijn er ook speciale troepen aanwezig, zoals de 11 Luchtmobiele Brigade, dat  zaterdag haar 25-jarig jubileum viert.

Het laatste nieuws