Politie: 2 verdachten vast; bestuurder niet onder hen

Een bestelwagen is donderdag ingereden op een mensenmenigte op de Ramblas, het altijd drukke toeristencentrum in Barcelona. Volgens de Spaanse politie zijn er tientallen gewonden.


23:00 – Twee verdachten opgepakt

De politie heeft twee verdachten aangehouden in verband met de aanslag in Barcelona. Geen van hen was de bestuurder van het busje. De ene verdachte komt uit Marokko, de ander uit Melilla, een enclave van Spanje in Noord-Afrika tegen Marokko aan.

In het westen van Barcelona is ook nog een man doodgeschoten die agenten aanreed die hem wilden aanhouden. Of hij verder iets met de terreurdaad op de Ramblas te maken heeft, kan de politie nog niet zeggen.


21:25 – Islamitische Staat eist verantwoordelijkheid op

Terreurorganisatie Islamitische Staat eist de verantwoordelijkheid op voor de aanslag in Barcelona. Dat meldt Reuters op basis van Amaq, het persorgaan van IS.


20:21 – Twee verdachte aangehouden

De Catalaanse politie heeft twee personen aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag op de Ramblas.


20:17 – Aantal gewonden opgelopen tot 80, van wie 15 ernstig

Behalve de dertien doden, zijn er tachtig mensen gewond geraakt. Vijftien van hen zijn er ernstig aan toe. Dat heeft de Catalaanse president zojuist bekendgemaakt.


20:43 – ‘Verdachte omgekomen bij vuurgevecht’

Een verdachte van de aanslag zou zijn omgekomen bij een vuurgevecht met de politie. Dat meldt de krant La Vanguardia. De politie heeft dit nog niet bevestigd.


20:22 – Dertien doden, vijftig gewonden

De Catalaanse regering bevestigt dat er dertien personen om het leven zijn gekomen en vijftig anderen gewond zijn geraakt.


20:20 – Geen verdachten meer in bar

Volgens de politie van Barcelona zijn er geen verdachten (meer) in de bar.


20:15 – Aangehouden verdachte was Barcelona uitgevlucht

De aangehouden verdachte werd gepakt in Manlleu, een plaats 80 kilometer ten noorden van Barcelona. Niet ver van Vic, waar het voertuig al was gevonden. De verdachte, Driss Oukabir genaamd, zou volgens lokale media op Facebook lid zijn op een pagina die tegen Islamitische Staat is.


19:49 – ‘Verdachte aangehouden’

De politie heeft een verdachte opgepakt voor de aanslag in Barcelona. Dat melden TVE en El Independiente.


19:45 – Rutte: zwarte dag in Barcelona

“Een zwarte dag in Barcelona” laat premier Mark Rutte in een reactie op de aanslag in de Spaanse stad weten.


19:22 – Politie bevestigt één dode, 32 gewonden

De politie bevestigt op dit moment één dode en 32 gewonden. Op berichten van Cadena SER over 13 doden dood wilde de politie niet ingaan.


19:12 – ‘Tweede auto 70 kilometer buiten Barcelona gevonden’

Verschillende lokale media melden dat het tweede voertuig, de witte Fiat met kenteken 7082JVD is aangetroffen in Vic. Een plaats zo’n 70 kilometer ten noorden van Barcelona.


19:08 – Ook Catalaans parlement spreekt van terrorisme

Het Catalaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt nu ook van een terreuraanslag. De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft het parlement bij elkaar geroepen voor crisisberaad.


18:51 – Politie zet onderhandelaar in bij restaurant

Een onderhandelaar van de politie probeert het gesprek aan te gaan met de gewapende mannen in restaurant La Luna de Estambu.


18:48 – ‘Dertien doden’

Bij de aanslag op La Rambla zijn zeker dertien personen om het leven gekomen. Dat meldt de toonaangevende Spaanse radiozender Cadena SER.


18:45 – Mogelijk een tweede auto

Mogelijk is sprake van een tweede auto, zo melden lokale media. De gewapende mannen in het restaurant zouden toch niet dezelfden zijn die ook het witte busje hebben bestuurd. Het zou gaan om een witte Fiat met kentekenplaat 7082JVD.


18:29 – Politie bevestigt dat er doden zijn gevallen

De politie bevestigt dat er doden zijn gevallen. Ze noemen nog geen aantallen. Ondertussen is de politie bezig met een klopjacht.


18:19

Verzoek van de lokale hulpdiensten: Gebruik zoveel mogelijk WiFi als je in Barcelona bent. De mobiele netwerken raken overbelast.


18:11 – Wat we nu weten

  • Een wit busje is op een menigte ingereden op de Ramblas, het toeristische gebied van Barcelona;
  • De politie kan nog niets zeggen over het aantal doden en gewonden, lokale media spreken van zeker twee doden en tientallen gewonden;
  • De directe omgeving is afgezet en de politie vraagt mensen om weg te blijven. Ook nabijgelegen trein- en metrostations zijn afgesloten;
  • De gewapende daders zouden zich in een restaurant hebben verschanst.

 


18:07 – ‘Dader in restaurant heeft lang wapen’

Ooggetuige bij lokale media: “De vermoedelijke daders hebben zichzelf gebarricadeerd in een bar. Zeker een van hen heen een ‘lang wapen’  in zijn handen.”


18:04 – Safety check op Facebook

Facebook heet de safety check ingesteld. Mensen die in Barcelona zijn, kunnen op die manier laten weten dat ze veilig zijn.


17:52

Lokale autoriteiten vragen iedereen op de Ramblas en de rest van het centrum van Barcelona te vermijden om ruimte te geven aan de hulpverleners.


17:51

Twee daders zouden na het inrijden op mensen een restaurant in zijn gerend.


17:50

Lokale media melden dat twee personen om het leven zijn gekomen.


17:48 – Politie spreekt van terreuraanslag

De politie van Barcelona spreekt bij persbureau AFP van een terreuraanslag.


17:40

De bestuurder van de bus is er te voet vandoor gegaan nadat hij op de mensen in was gereden. Dat zegt een ooggetuige bij Sky News.


17:30 – Eerste beelden


17:20

De lokale veiligheidsregio heeft nabijgelegen metro- en treinstations gesloten.


17:15 uur

De Spaanse politie zegt dat er meerdere gewonden zijn. Ze kunnen nog geen details geven over de aard van de verwondingen en het exacte aantal gewonden.


17:05 uur

Een witte bestelwagen rijdt op de stoep in op een groep mensen op de Ramblas. Of het om een aanslag gaat, is nog niet duidelijk.

 

Het laatste nieuws