Burgemeester Breda blij met wetsvoorstel snellere sluiting drugspanden

Het moet eenvoudiger worden voor burgemeesters om drugspanden te sluiten. Minister Blok van Veiligheid en Justitie heeft deze week een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd die de drugsproblematiek in Nederland moet verminderen.

Vanuit Breda wordt enthousiast gereageerd. Burgemeester Paul Depla: “Wanneer het gaat om synthetische drugs is het vaak lastig om aan te geven is of het om een drugslab gaat. Je moet de mensen bijna echt met pillen betrappen. Het gevaar voor de buurt zit echter veel meer in de grondstoffen. Helaas is het nog niet genoeg, drugscriminaliteit zit op veel plekken. Het is net als onkruid. Je moet blijven wieden, anders komt het terug.”

Zijn gemeente heeft tussen 2013 en 2015 actie ondernomen bij 31 drugspanden. Ook Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss, is er blij met het initiatief: “Deze wet geeft nog meer mogelijkheden om de overlast voor buurten tegen te gaan en de veiligheid van onze inwoners te waarborgen.”

Op dit moment kunnen gemeentes alleen panden sluiten waar drugs wordt aangetroffen, verkocht of afgeleverd. Blok wil dat burgemeesters in de toekomst ook kunnen ingrijpen wanner er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs. Bijvoorbeeld bepaalde apparatuur, chemicaliën en versnijdingsmiddelen.

Het laatste nieuws