‘Allochtone agent vier keer zo vaak betrokken bij integriteitsschending’

Allochtone opsporingsambtenaren zijn vier keer zo vaak betrokken bij ernstige integriteitsschendingen dan hun autochtone collega’s.

Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van een rapport over de Nationale Politie, dat vrijdag wordt geopenbaard. Ook het AD heeft het rapport al onder ogen gekregen. Die krant concludeert dat criminelen profiteren van een lek politie-systeem.

Volgens De Telegraaf waren er in totaal tachtig ernstige integriteitsschandalen ontdekt. Bij veertig procent hiervan was een allochtone beambte betrokken, terwijl slechts tien procent van alle agenten een migratieachtergrond heeft.

Politiechefs grijpen nauwelijks in

Het nieuws komt op een ongelukkig moment. De korpsleiding heeft onlangs meerdere keren aangegeven dat het een diversere politiemacht wil zien, met meer allochtonen. Dit zou volgens de Telegraaf intern al voor veel discussie hebben gezorgd.

Verder merkt het AD op dat bij die schandalen vaak informatie wordt gelekt naar buiten en dat politiechefs nauwelijks ingrijpen. “De klacht is dat steeds minder medewerkers worden onderworpen aan de zwaardere vormen van screening”, citeert de krant op basis van het rapport.

Het laatste nieuws