Nederlands stel lijdt schipbreuk bij Colombia

Peter en Ria Koetsier uit Barneveld zijn nog nauwelijks bekomen van de schrik. Afgelopen donderdag brak de mast van hun zeilschip af, maar de avonturiers zelf bleven ongedeerd. De Colombiaanse kustwacht heeft ze veilig begeleid naar het eiland San Andrés, vlak de kust van Nicaragua.

Het ongeluk gebeurde toen het stel de oversteek maakte van Panama naar Jamaica. “Voorlopig kunnen we onze reis niet vervolgen”, schrijft Ria op hun reisblog.

De Barnevelders vertrokken een jaar geleden voor hun ‘Rondje Atlantic 2016’. Met hun zeiljacht Helena voeren ze langs Frankrijk, Portugal en Kaapverdische Eilanden. Via de Atlantische oceaan staken ze over naar Suriname, de Antillen en Colombia. Het stel zou hun reis nog vervolgen via onder meer Puerto Rico en langs de kust van de Verenigde Staten.

Zo’n 350 kilometer uit de kust sloeg het noodlot toe. De mast brak af en kwam naast de boot terecht. Ria Koetsier benadrukt dat ze geluk hebben gehad. “De mast had net zo makkelijk dwars op de boot kunnen vallen, of ons kunnen raken. Dan was het allemaal heel anders afgelopen. We zijn echt ontsnapt.” Nu kon het stel toch, dankzij de motor, het vasteland bereiken. Dat deden ze onder telefonische begeleiding van de Nederlandse kustwacht. “Dat nummer hadden we voorgeprogrammeerd in onze satelliettelefoon” aldus Peter. “Het is toch fijn als je je probleem in het Nederlands kunt uitleggen. Zij hebben ons prima geholpen, en ervoor gezorgd dat de Colombiaanse kustwacht van onze problemen afwist. Die lagen ons dus al op te wachten.”

Het is nog niet duidelijk of ze hun reis kunnen afmaken. Misschien kunnen ze de nodige onderdelen vanuit Nederland laten komen en de boot ter plekke repareren. Maar als dat niet mogelijk blijkt, moet de boot naar Nederland worden gebracht. En dan is het einde avontuur.

Het laatste nieuws