Home > Nederland > Gelderland > Politie controleert extra bij scholen

Politie controleert extra bij scholen

De politie Apeldoorn gaat vanaf maandag extra controleren bij basisscholen. Het gaat daarbij vooral om het halen en brengen van de kinderen door ouders.

Agenten letten bij de controles vooral op het gebruik van de gordel, kinderzitjes, het parkeren op de stoep en op oversteekplaatsen bij de school en de snelheid, die doorgaans in de 30-km zones, niet boven de 30 km mag uitkomen.

“Of ze nu lopend gaan, op de fiets of worden gebracht met de auto. De veiligheid van kinderen in het verkeer is helaas niet vanzelfsprekend, ze zijn uiterst kwetsbaar. De gordel of een kinderzitje voorkomt geen ongeval, maar zorgt er wel voor dat de kans op ernstig letsel bij ongevallen aanzienlijk minder is.”, aldus Ali Sezer één van de wijkagenten in stadsdeel Noordoost.

Onderzoek heeft uitgewezen, dat een gordel dragende automobilist of passagier die voorin de auto zit, 40 procent minder kans heeft om dodelijk gewond te raken bij een botsing.

“Ook bij de korte ritjes, zoals bij het halen en brengen van de schoolkinderen, is het gebruik van de gordel of kinderzitje belangrijk. Een kind dat ‘los’ op de achterbank zit, kan tijdens een noodstop bij 20 kilometer per uur al tegen de voorruit worden geslingerd met alle gevolgen van dien”, zo legt de wijkagent uit.

Deel dit