Schaatssponsor gewond na schietpartij bij vol Thialf

Door een schietincident buiten bij ijsstadion Thialf in Heerenveen is zaterdagavond de directeur van ingenieursbureau Clafis gewond geraakt. Dat bedrijf is sponsor van de gelijknamige schaatsploeg. Naar de dader wordt nog gezocht, maar de politie zegt te weten om wie het gaat en gaat ervan uit dat het een zakelijk conflict betrof. Het bedrijf laat weten dat directeur Bert Jonker het naar omstandigheden goed maakt.

De man is gewond geraakt aan zijn hand, is aanspreekbaar en naar het ziekenhuis gebracht. Jonker is behalve directeur van Clafis ook voorzitter van de businessclub van Thialf en maakt namens de vereniging van professionele schaatsploegen deel uit van een convenantgroep die met schaatsbond KNSB praat over de toekomst van het schaatsen.

De politie rukte begin van de avond massaal uit na een melding over een man met een vuurwapen bij het stadion. Getuigen meldden daarna aan agenten dat er inderdaad is geschoten. Een deel van het parkeerterrein werd afgezet en de zoektocht naar de dader is in volle gang. De politie doet een beroep op hem om zich te melden. Het onderzoek op het terrein is rond 22.00 uur vrijwel afgerond.

Op het terrein staan beschadigde auto’s. Mogelijk heeft het slachtoffer geprobeerd weg te rijden, maar volgens de politie probeerden ook geschrokken omstanders in allerijl het terrein te verlaten.

In het uitverkochte ijsstadion worden dit weekend de EK allround en EK sprint gehouden. Team Clafis, de ploeg van onder anderen Jorrit Bergsma en Irene Schouten, doet daaraan overigens niet mee. De politie denkt niet dat er een verband is tussen het schietincident en het schaatsevenement.

Beeld: Noormannen

Het laatste nieuws