Nadine (10) heeft veel pijn door kinderreuma

De tienjarige Nadine Roos is een van de ruim tweeduizend kinderen in Nederland met jeugdreuma. Soms is het zo erg dat ze niet meer kan lopen. Soms gaat het goed en kan ze naar dansles. Op Wereldreumadag is er extra aandacht voor de gevolgen van reuma in het dagelijks leven.

Drie jaar geleden werd de ziekte bij Nadine geconstateerd. “Het heeft ons leven op zijn kop gezet, je komt in een soort van achtbaan terecht,” zegt moeder Noelle Roos. Achteraf waren er al op vroege leeftijd signalen dat haar dochter last had van de ziekte. “Nadine wilde liever niet met potloden tekenen, maar met stiften. Ook wandelde ze liever op het gras in plaats van op de stoep. Ze koos oplossingen die minder pijn deden aan haar gewrichten.”

Nadine heeft poly-articulaire jeugdreuma. Ontstekingen zorgen voor veel pijn, waardoor bewegen lastig is en bijvoorbeeld een botsing of val extra hard aankomt. Haar jeugdreuma gaat waarschijnlijk niet meer over, maar met medicijnen valt er wel goed mee te leven. Ook speciale aanpassingen helpen. Zoals haar schoenen met extra vering en speciale zolen. Daarmee kan de stoere Nadine toch gewoon naar haar streetdanseles.

Het laatste nieuws