David Bowie (69) overleden

De Britse zanger David Bowie is zondag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn woordvoerder maandagochtend.

Op zijn website is te lezen dat Bowie een maandenlange strijd tegen kanker achter de rug heeft. Dat hij al anderhalf jaar ziek was komt nu pas in de publiciteit.

Opvallend is dat de zanger net een nieuw album heeft uitgebracht, ter ere van zijn verjaardag: Blackstar. Het werd meteen enthousiast ontvangen door de internationale pers. Dit weekend waren er wereldwijd overal festiviteiten georganiseerd om de verjaardag van David Bowie te vieren.

Groninger Museum

Bij het Groninger Museum is geschokt gereageerd op het overlijden van David Bowie. In het museum is een overzichtstentoonstelling over de popster. “Ik ben in complete shock”, zegt een aangeslagen museumdirecteur Andreas Bluhm. “Het voelt alsof we een familielid hebben verloren.”

Bluhm kende Bowie niet persoonlijk, maar stak de laatste 2,5 jaar samen met de werknemers van het museum veel tijd in de Bowie-tentoonstelling. “We zijn iemand kwijtgeraakt, die we ontzettend goed hebben leren kennen. Hij speelde een enorme rol in ons leven.”

Het overlijden kwam voor Bluhm als een enorme verrassing. “Ik wist dat hij wat kwakkelde met z’n gezondheid, maar hij werd juist erg actief met een musical en zondag bracht hij op z’n verjaardag nog een nieuwe plaat uit. Bowie-kenner Ad Visser zei al tegen me dat je voelt dat hij over het einde nadenkt. Maar dat we hem al zo snel zouden verliezen, daar hou je geen rekening mee. Of het allemaal geregisseerd is, daar kan ik niet over speculeren.”

Bluhm weet nog niet of en op welke manier hij het overlijden van Bowie gaat verwerken in de tentoonstelling. “We moeten dit eerst even verwerken en dan gaan we het er straks over hebben.”

De tentoonstelling ‘David Bowie is’ is nog tot 13 maart in het Groninger Museum te zien.

Zoon

Zijn zoon Duncan Jones deelde het verdrietige nieuws op Twitter met een foto van hem en zijn vader.

 

Hart van Nederland/ANP

Het laatste nieuws