Grote toename tekenbeten

Een half miljoen mensen wordt in de maand juli waarschijnlijk gebeten door een teek, zegt het RIVM en Wageningen University. Dat is veel meer dan in de afgelopen jaren. Ze baseren zich op cijfers van Tekenradar.nl bij wie de laatste tijd veel meer meldingen zijn binnengekomen.

Een mogelijke oorzaak voor deze explosieve stijging is de aanwezigheid van meer muizen in Nederland, zo stelt Kees van den Wijngaard van het RIVM. Teken zuigen graag bloed bij muizen. De larven en nimfen gebruiken het bloed van de muis om naar een volgend levensstadium te komen, en de vrouwtjes gebruiken het bloed om eitjes te kunnen leggen.

“Twee procent van de mensen met een tekenbeet krijgt de ziekte van Lyme”, aldus Van den Wijngaard. “Het is de komende periode belangrijk dat mensen die buiten in de natuur zijn geweest hun lichaam controleren op teken.”

Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Wie daarmee besmet raakt, ziet vaak eerst een rode kring of vlek rondom de tekenbeet verschijnen. Als op dat moment behandeld wordt met antibiotica, genezen de meeste mensen zonder ‘restklachten’. Mensen die ziek worden na een tekenbeet kunnen klachten aan zenuwstelsel en hart krijgen. Ook houden sommige mensen na behandeling langdurig klachten, waarom is niet bekend.

RIVM/ ANP

 

 

 

Het laatste nieuws