Uitbraak kattenziekte in Eindhoven

In Eindhoven en omgeving is weer op verschillende plaatsen kattenziekte uitgebroken. Stichting RedCat heeft nu al meerdere nestjes binnengekregen die binnen enkele dagen na opname aan de ziekte zijn overleden. De laatste grote uitbraak van kattenziekte in Dierenopvangcentrum de Doornakker (DOC) is alweer een aantal jaar geleden.

Op het DOC hebben ze direct maatregelen getroffen waardoor ze de besmetting goed onder controle hebben kunnen houden waardoor een massale uitbraak is uitgebleven. Bij RedCat is dit helaas nog niet het geval. Er blijven kittens binnenkomen die aan deze zeer dodelijke ziekte lijden. Het betekent wel een flinke financiële strop voor beide organisaties, omdat de medische kosten flinkzijn gestegen.

Bij RedCat is wel het grote voordeel van de opvang van kittens in gastgezinnen dat de besmetting nu tot het gastgezin beperkt blijft en gezonde katjes nog steeds in een gezonde omgeving kunnen worden opgevangen. Helaas kunnen de gastgezinnen die getroffen zijn door het virus de rest van het seizoen geen kittens meer opnemen, omdat het virus nog een aantal maanden actief blijft in de omgeving. Daardoor is er een gebrek aan gastgezinnen ontstaan.

Kattenziekte is een zeer besmettelijk, dodelijk virus. Omdat veel huiskatten tegenwoordig ingeënt worden tegen deze ziekte komt het de laatste jaren minder voor. Na enting tegen kattenziekte ontstaat een goede en langdurige bescherming. Helaas leven er in regio Eindhoven zoveel katten op straat dat het eens in de zoveel jaar toch weer tot een uitbraak komt. Daarom blijft het belangrijk om eigen katten elke twee jaar tegen kattenziekte in te laten enten bij de dierenarts. Ook voor binnenkatten is deze enting belangrijk omdat het virus door het baasje, bijvoorbeeld onder zijn schoenen, van buiten mee naar binnen genomen kan worden.

Het laatste nieuws