Massale scholierenprotesten steeds grimmiger

In het hele land zijn duizenden scholieren op de been om te protesteren tegen de uitbreiding van hun lesrooster.

In tientallen steden lopen de demonstraties langzaam uit de hand. In de provincie Drenthe zijn zeven arrestaties verricht. In Middelburg moesten agenten hun wapenstok gebruiken omdat er sprake was van openbare ordeverstoring. In Roosendaal bestromde een groep leerlingen het Stadskantoor van de gemeente. Medewerkers van het kantoor noemde de situatie dreigend. Stoelen en tafels werden omver gegooid. Bodes konden de tieners uiteindelijk naar buiten krijgen. Op het Museumplein in Amsterdam hebben meer dan duizend studenten zich verzameld. Volgens agenten neemt niemand de leiding en loopt de demonstratie ongeordend. Omstanders werden bekogeld met eieren. Ook in Purmerend gingen scholieren de straat op en liepen de acties uit de hand.

Het Landelijk Aktie Komittee Scholieren (LAKS) wil dat het minimun aantal lesuren van 1040 per jaar wordt teruggebracht naar 960. Volgens het LAKS moeten de zogenaamde loze uren tussen de lessen door zoveel mogelijk worden teruggedrongen.

Het is niet de eerste keer dat scholierenprotesten uit de hand lopen. Vrijdag 16 november liep zo’n protest in Groningen ook al uit de hand.

Het laatste nieuws