Dick Bruna is boos

Dick Bruna is boos. Dat is hij niet vaak, maar nu wel. Het schoolplein waar hij zijn inspiratie vandaan haalt voor zijn Nijntjeboeken zal binnenkort meer dan de helft kleiner worden. Dat zie hij niet zo zitten en daarom is hij een protestactie gestart, aldus het Algemeen Dagblad.

Dick Bruna, die wereldberoemd is door zijn Nijntjeboekjes, is niet zo van het protest. Maar nu heeft hij een protestposter ontworpen omdat zijn inspiratiebron dreigt te verdwijnen. Dat is het plein van de Kohnstammschool in Utrecht-Oost. Er komt een uitbreiding van de school, die een groot deel van het plein zal beslaan.

?De kwestie zit ons heel hoog,” zegt Bruna’s vrouw, die ook betrokken is bij het protest. ?Het plein is het hart van ons wijkje. Altijd spelen er kinderen. Het hele sociale leven van de wijk speelt zich daar af. Daar haalt Dick zijn inspiratie vandaan.”

Van Bruna is bekend dat hij zich niet inzet voor protestacties, alleen voor goede doelen. ?Maar dit valt onder het goede doel: de kinderen,” zegt zijn vrouw.

Paul Luttikhuis van actiecomité ?Schoolplein wordt vermist’ vindt de steun van Bruna ?heel bijzonder’. ?De poster tekende hij speciaal voor ons. Hij heeft lang geaarzeld of hij het moest doen. Maar hij zag geen uitweg meer en moest laten zien dat hij achter de actie staat. Hij ziet wat het met de kinderen zal doen. ”

Op het plein van de Kohnstammschool komt een twee verdiepingen hoge kopie van de oude school. Hierdoor groeit de capaciteit van 350 naar 500 kinderen.

De ouders zijn tegen nieuwbouw omdat het plein veel kleiner wordt. Nu is dat 3000 vierkante meter en dat wordt ongeveer 1400. Ze zijn bang dat dit onvoldoende is voor alle scholieren. De wijkbewoners vrezen extra verkeersdrukte.

Illustratie: Dick Bruna

Het laatste nieuws