Helikopterverhuurders wisten al dagen van op handen zijnde politie-actie

Het zou het scenario kunnen zijn voor een spannende film; de poging om een gedetineerde crimineel met een helikopter te bevrijden uit de Roermondse gevangenis. Het speelde zich woensdagmiddag af, maar kon door slim recherchewerk van de Amsterdamse politie worden verijdeld. Volgens onbevestigde berichten wilden criminelen de Amsterdamse topcrimineel Benaouf A. uit de Limburgse gevangenis halen, door middel van een gehuurde helikopter.

Afgelopen zaterdag werden alle Nederlandse helikopterverhuurbedrijven al ingeseind door de politie, zo vertelt Rene van den Haring van Heli Holland aan de redactie van Hart van Nederland. “We hebben al jaren en jaren een waterdicht systeem, tussen de verhuurders en de luchtvaartpolitie. En dat systeem werkt blijkbaar nog steeds.” Hoe dat systeem werkt houdt hij voor zichzelf “want anders is het straks niet betrouwbaar meer”.

De gehuurde helikopter, die niet bij Heli Holland werd besteld, werd dinsdagmiddag geparkeerd op het kleine Kempen Airport bij het Brabantse Budel. De beheerder van het vliegveld werd dinsdag bijgepraat door een politieteam. De agenten stelden een geblindeerd busje verdekt op, een van de politiemedewerkers nam tijdelijk haar taken over. “Ik heb de helikopter gezien, maar de mannen erin niet, ook de piloot niet. Op verzoek van het politieteam heb ik korte tijd een stapje opzij gezet.” Later op de avond hoorde ze in de media dat de politie-actie te maken had met een verijdelde ontsnappingspoging en dat er was geschoten bij een achtervolging. In Oud-Roosteren werd een crimineel doodgeschoten, die aan de politie probeerde te ontsnappen.

Het is lange tijd geleden dat criminelen door middel van een helikopter iemand proberen te bevrijden uit een gevangenis. De laatste keer was in 1997, toen het in Sittard mis ging. Een in België gestolen helikopter crashte toen hij probeerde te landen op de luchtplaats van de bajes.

De reportage hierboven werd woensdag 11.10.2017 uitgezonden in Hart van Nederland.

Het laatste nieuws