Bewoners flat Rotterdam weer terug na brand

De bewoners van een flat aan de Söderblomplaats in Rotterdam, waar in de nacht van donderdag op vrijdag brand woedde, mogen terug naar huis. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de brandweer de twintig verdiepingen tellende flat vrijdagochtend vrijgegeven. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

De brand brak donderdagavond uit in een appartement op de zevende verdieping. Volgens de brandweer stond de woning vol rommel, waardoor het lastig blussen was. De 62-jarige bewoner is om het leven gekomen. Een aantal bewoners raakte gewond.

Meer dan tweehonderd mensen moesten hun appartement uit. Ongeveer de helft van hen werd opgevangen in cultureel centrum Romeynshof en voor twintig mensen is onderdak geregeld. Ze kunnen terug naar hun woning, maar moeten wel rekening houden met wat schade omdat de brandweer hier en daar deuren heeft moeten forceren.

Voorafgaand aan een informatiebijeenkomst voor de bewoners vrijdagochtend zei een vrouw dat ze tijdens de brand een stalen veiligheidsdeur moest intrappen omdat die was vastgeroest. “Deze flat heeft als enige in de hele wijk Ommoord geen brandalarm, we hebben daar al allerlei vergaderingen over gehad” , aldus de flatbewoonster tegen RTV Rijnmond. De vrouw zei ook dat ze tegenstrijdige adviezen kreeg: ze moest binnenblijven en later juist naar het balkon. In haar woning op de twintigste etage stond het blauw van de rook. Ze vreesde voor haar leven. “Het was heel eng, ik dacht echt: nu is het klaar.”  Uiteindelijk kreeg de vrouw een zuurstofmasker en wist ze via het trappenhuis weg te komen.

ANP

Het laatste nieuws